Gluten to białko roślinne, które w przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowej powoduje nieprzyjemności trawienne w postaci produkcji dużej ilości gazów, wzdęć, bólu brzucha, nieregularnych i nadprogramowych wypróżnień. Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy, lub masz stwierdzoną badaniami nietolerancję glutenu, wybierz dietę bezglutenową. Eliminujemy z diety produkty zawierające gluten, zastępując je produktami naturalnie bezglutenowymi, stosując dodatkowo dużą rotację i różnorodność produktów, żeby nie uczulić organizmu na kolejny produkt. W związku z możliwością wystąpienia kontaktu z produktami zawierającymi gluten (możliwość przedostania się do produktu bezglutenowego śladowych ilości glutenu), dieta nie może być stosowana przez osoby ze zdiagnozowaną celiakią.
Jeśli nie wiesz, która kaloryczność będzie dla Ciebie odpowiednia, poproś o konsultację z dietetykiem, który na podstawie krótkiego wywiadu żywieniowego dopasuje odpowiednią dietę lub Skorzystaj samodzielnie z kalkulatora BMR.
Bazujemy na pełnowartościowych, naturalnych produktach, które dostarczają niezbędnych wartości odżywczych oraz pozwalają wykluczyć z codziennego jadłospisu barwniki i konserwanty.
Wybrana dieta występuje w 5 wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000, 2200